Project Description

Zsid. 10, 35-39;

Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van. (Ne dobjátok el, bizalmatokat, őszinteség, nyereség, magabiztosság) Mert állhatatosságra van szükségetek,(békességes tűrésre) hogy az Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret. Mert még „egy igen-igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik.

Az én igaz emberem pedig hitből fog élni, és ha meghátrál, (visszatart, visszahőköl, elkerül, felad, félbehagy) nem gyönyörködik (jót gondol, örömet szerez) benne a lelkem.”

De mi (hívők) nem a meghátrálás (hitehagyás) emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk.

Meghátrálás embere; (félbehagyás, feladás, visszafordulás) Elindul a hit útján, de nem ér célba, így nem tud kiteljesedni az a jó amit Isten ígért.

Akkor jön a meghátrálás veszélye, amikor nehézségek, érzelmi, idegi nyomások, teljesítménycsökkenés, besötétedés, jövőkép elveszítés, cél megfoghatatlan távolságba kerülés, csalódás, frusztráció, komoly ellenerőkkel való találkozás jön. Elveszíti a bizalmát az Úrban útközben, ezért nincs jutalom. (nem az elképzelése szerint alakulnak a dolgok, csalódik). Az idő tényezőt nem tudják kezelni, túl hosszú nekik!

Nem állhatatos, kitartó, feladja a hit harcát. Veszít, el fog veszni!

Szégyen, megszégyenülés!

Hit emberei; Megharcolják a hit harcát, átverekszik magukat az ellenállásokon célba érnek, győztesek, emelkedik az életük. Istennek tetszenek az ilyen emberek, támogatja őket. Ők nyernek! Nagy jutalmat kapnak!

Állhatatosak kitartóak, az ellenállás idején mennek tovább.

Állhatatos; Hosszabb távon képes érzelmi és idegi teher ellenére célra tartva előrehaladni! Vigyázz arra, hogy ne veszítse el hitét, az ellenség ne tudja ellopni. Képesek beilleszkedni Isten időbeosztásába. Ami sokszor úgy tűnik, késik, hosszabb, mint a mi elképzelésünk!

Dicsőség, megdicsőülés!

Mi döntjük el, mivé válunk, kik leszünk!

Valljuk meg, véssük mélyen a szívünkbe, hogy mi nem vagyunk a meghátrálás emberei, hanem a hitéi, hogy nyerjünk!

A meghátrálás kifejezés a Bibliában az ellenségre van használva, az Ő öröksége a feladás, nem a miénk;

Zsolt. 9, 4;

Mert meghátráltak ellenségeim, elbuktak, és semmivé lettek előtted.

Zsolt. 56, 10-12;

Meghátrálnak majd ellenségeim, amikor hozzád kiáltok. Ebből tudom meg, hogy Isten velem van. Istenben, akinek igéjét dicsérem, az ÚRban, akinek igéjét dicsérem, Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?!

Zsolt. 129, 5;

Megszégyenülnek, meghátrálnak majd Sion gyűlölői mind.

Tehát nem nekünk, Isten embereinek öröksége a meghátrálás, hanem az ellenségeinké. A kihívásoknak kell legyőzetniük általunk és nem nekünk a kihívások által!

Egy életre szóló szabály, amit elkezdünk, azt csak akkor fejezzük be ha célba értünk. Isten is nemcsak elkezdi, hanem be is fejezi a jó munkát!

Pl. hívő élet, iskola, munka, félbehagyott dolgok…

Egyetemes törvényszerűség;

A jelentősebb sikerek és győzelmek előtt egy vagy több holtpont van, „sötétség órái” aminek a célja, hogy feladjuk, meghátráljunk, ha átmegyünk kitartóan ezen, győzünk, miénk lesz a jutalom és előrejutunk!

Ez gyakran előfordul, de különösen van mindenkinek az életében néhány stratégiai pont, ha akkor feladja, meghátrál, az egész életének életminőségét befolyásolja pozitív, vagy negatív irányba!

Ha feladás nélkül átverekszed magad a hit harcán, áldozatot hozol, megfizeted az árát, értékes lesz a győzelem, meg fogod becsülni, mert nem könnyen jött. Ez a mély siker élmény, ennek hiánya nélkül az ember értelmetlennek érzi az életét!

Bibliai emberek sokaságának példája;

  • Jézus Krisztus a Getsemánéban, átmegy, megdicsőül
  • Pál életében gyakran ismétlődő szituáció (hajótörése – Málta, börtönben)
  • Nehémiás küldetése, falépítés Jeruzsálemben
  • Ábrahám, Izsák, Jákób, bírák, Dávid, Nehémiás stb…
  • Hitéletünkben is…

Mt. 24, 13;

De aki mindvégig kitart,(állhatatos marad) az üdvözül.

Az ember jellemére gyakorolt hatása;

Egyszer-kétszer feladja, meghátrál a nehézségek idején, megszokja és mindig menekülő ember lesz belőle. Aki, amikor jönnek az ellenállások elmenekül, meghátrál, nem erősödik meg a jelleme, nem tud állhatatossá válni, elveszíti örökségét és az Isten által tervezettnél sokkal alacsonyabb szinten, alacsonyabb életminőségben éli az életét!

A feladások, meghátrálások erőteljesen rombolják jellemed, belső embered, önképed! Ezt a luxust nem engedheted meg és az örökséged is veszélybe kerülhet!

Az így elnyert sikerek, győzelmek hozzák a növekedést az életedbe!

Záró bátorítás;  Zsid. 10, 35-39;

Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van. Mert állhatatosságra van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret. Mert még „egy igen-igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik. Az én igaz emberem pedig hitből fog élni, és ha meghátrál, nem gyönyörködik benne a lelkem.”  De mi (hívők) nem a meghátrálás emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk.

Kívánom, hogy tudj a hit emberévé válni az életed minden terrületén!

Szeretettel üdvözöllek,

Süveges Imre

Apostoli szolgáló

Tudj meg erről a témáról többet és szerezz friss inspirációt Isten Igéjéből, meghallgatva és hit által befogadva ezt a tanítást!

Süveges Imre – Ne légy a meghátrálás embere

https://omegagyulekezetek.hu/tanitasokk/000000056%20-%20ne%20legy%20a%20meghatralas%20embere.mp3

Figyelmedbe ajánlom még ebben a témában:

Joyce Meyer – Végigjárom az utat

https://www.youtube.com/watch?v=yWydrq8lalQ

 

Legyen ez a dicséret bátorítás és felemelésére a lelkednek, szellemednek:

Hillsong United – Oceans

https://www.youtube.com/watch?v=dy9nwe9_xzw

Heti imakérés:

Imádkozzunk azért, hogy hittel és kitartással tudjuk venni életünk kihívásait!