Project Description

Zsolt. 84, 6-13;

Boldog (Áldott) az az ember, akinek te vagy ereje, aki a te utaidra gondol. Ha a Siralom (könnyek) völgyén mennek is át, források völgyévé teszik azt, az őszi eső is elárasztja áldásával. Újult erővel haladnak, és megjelennek Istennél a Sionon. URam, Seregek Istene, hallgasd meg imádságomat! Figyelj rám, Jákób Istene! (Szela.) Istenünk, pajzsunk, nézz ránk, tekints fölkented személyére! Bizony, jobb egy nap a te udvaraidban, mint máshol ezer. Jobb az Isten háza küszöbén állni, mint a bűnösök sátraiban lakni. Mert nap és pajzs az ÚR, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten. Nem vonja meg javait az ÚR azoktól, akik feddhetetlenül élnek. Seregek Ura, boldog az az ember, aki benned bízik!

Emlékezetes gyermekkori dalunk: Hegyek völgyek között, zakatol a vonat…

Életünk különböző szakaszai:

 • Síkvidéken haladunk; Csendesebb, nyugodtabb életszakaszok, semmi kiemelkedő esemény, nincs komolyabb nehézség
 • Hegymenetek, hegyek; Felfelé ívelő szakaszok, kiemelkedő sikerek, Istenélmények, Pl. Megdicsőülés hegye
 • Völgyek, völgyélmények; Amikor életünk küzdelmesebb, nehezebb időszakba kerül, Pl. Dávid – Halál árnyékának völgyében, illetve Góliáttal találkozott az Élá völgyében, ahol az óriások és a félelem volt az úr.

Mindenki átmegy, belekerül a siralom, a könnyek völgyébe…

Családi, házassági, gyermeknevelési, kapcsolati, anyagi, egészségügyi, munkahelyi, gyülekezeti, szolgálati okokból…

A kérdés az hogyan jövünk ki belőle?!

 • Megkeseredve, depressziósan, öngyilkossági kényszerrel, félelemmel, megsérülve, önsajnálattal, elcsüggedve, panaszkodva…
 • Boldogan, áldottan új források nyílnak, hasznunkra, javunkra válik a nagy keserűség…

Hogyan reagáljuk le ezt az időszakot, ez itt a kérdés?

Itt van személyes felelősségünk! Ha jól kezeljük akkor áldássá válik ez az időszak és megerősödve jövünk ki belőle!

Zsoltáríró tanácsai;

 1. „…akinek te vagy ereje,”… Erőt kér az Úrtól, tőle vár segítséget, hozzá fordul, rá támaszkodik! Emberi elfogy, jön az Isteni erő, képesség, lehetőség!
 2. „… aki a te utaidra gondol.”  Az Úrtól kéri a menekülő útvonalat, a megoldást, a vigasztalást. Az Úr gondolkodásmódján indul el…

      Ézs. 55, 7-9;

      Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az Úrhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani.

      Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim –     így szól az Úr.

      Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti       utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál.

Alárendeli magát a nehéz helyzetekben is józanul Isten gondolatainak és utainak!

Zsolt. 136, 23-24;

Gondolt ránk megaláztatásunkban, mert örökké tart szeretete.

Megszabadított ellenségeinktől, mert örökké tart szeretete.

Jót gondolt felőled, nem hagyott el, áldás és öröm lesz a völgy végén!

Ne keseredj el, ne kérdezd…, ne félj, ne add fel, ne beszélj butaságokat, tarts ki, bízz, és bízva bízzál!

Ne csüggedj el, mert a rossz reakció fokozza a problémát!

Hozz jó, Isten szerinti döntéseket és áldásba fordulnak a dolgok!

Rossz döntések esetén elmúlik a baj és annak rossz következményei kísérnek!

 1. Ha a Siralom (könnyek) völgyén mennek is át…” Át kell menni, a bűn miatt, a romlás miatt. Átmennek és nem ragadnak bele! Mennyei lendület!

Hós. 2, 17;

Azután adom vissza szőlőjétés az Ákór völgyét a reménység kapujává teszem. Ott majd úgy felel nekem, mint ifjúsága idején, mint akkor, amikor kijött Egyiptom földjéről.

 1. „,források völgyévé teszik azt, az őszi eső is elárasztja áldásával.”

A nehéz helyzet pozitívba fordul, áldás lesz belőle, mert bíznak az Úrban! Ezek alapján tekints a siralom völgyére! Anyagi, szellemi források völgyévé lesz, mert jól kezelted a helyzetet! Pl. Legnagyobb találmányok komoly szükséghelyzetekből születtek, legnagyobb csodák komoly problémákból lettek!

Mózes születése, szülei sírása, hite…

Áldás lesz belőle, mint eső hullik rád és az életedre!

 1. „Újult erővel haladnak, és megjelennek Istennél a Sionon.” Jelenj meg az Úrnál, menj hozzá, erősítsd meg magad az Úrban! Dávid nagyon értette ezt… Ha az Úrhoz mész, kapsz tőle új erőt! Igazsága és a Szent Szellem megerősít!
 2. „Uram, Seregek Istene, hallgasd meg imádságomat! Figyelj rám, Jákób Istene! (Szela.) Istenünk, pajzsunk, nézz ránk, tekints fölkented személyére!” Ima felhívja Isten figyelmét rád és a helyzetedre! Ima megerősít, meghallgattatik, angyalok cselekvésre indulnak, válasz, segítség jön, látni fogod a menny akaratát…
 3. „Mert nap és pajzs az ÚR, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten. Nem vonja meg javait az ÚR azoktól, akik feddhetetlenül élnek.” Isten fantasztikus ígéretei; Mint nap felmelegít a viharban, hidegben, körbevesz melegségével! Pajzsként védelmet tart feletted; nem történhet meg veled akármi, az ellenség nem lőhet ki, mint egy sérült vadat! Nem vonja meg kegyelmét, jóindulatát azoktól akik bíznak benne! Akik helyes választ adnak a nehéz helyzetre; BÍZNAK, NEM ADJÁK FEL, NEM ENGEDIK MAGUKRA A SÖTÉTSÉGET, JÓZANOK! STB…

      Seregek Ura, boldog az az ember, aki benned bízik!

Aki benned bízik, tud boldog lenni már a Siralom völgyében is, mert mennyei forrásból és Isten örökkévaló igazságából táplálkozik. Boldogsága megmarad, mert megéli a menny szabadítását és jóra fordulnak a dolgok.

Kívánom, hogy életed völgy szakaszaiban ne veszítsd el hitedet, mert mindenből jól fogsz kijönni és minden a javadra van!

 

Szeretettel üdvözöllek,

Süveges Imre

Apostoli szolgáló

 

Tudj meg erről a témáról többet és szerezz friss inspirációt Isten Igéjéből, meghallgatva és hit által befogadva ezt a tanítást!

Süveges Imre – Bátorítás a siralom völgyében

https://omegagyulekezetek.hu/tanitasokk/000024%20om20140223.mp3

 

Figyelmedbe ajánlom még ebben a témában:

Német Sándor – Bizalom

https://www.youtube.com/watch?v=yy4gXR3sqs8

 

Legyen ez a dicséret bátorítás és felemelésére a lelkednek, szellemednek:

Hit gyülekezete – Mikor vízen mégy át…

https://www.youtube.com/watch?v=6GUqc498VmE

 

Ajánlás:

Ha ebben a témakörben szeretnél hitépítő anyagokat hallgatni, ajánljuk figyelmedbe a hét órás hanganyagunkat, amely egy áttekintő képet ad erről a témáról Isten Igéje szerint.

Süveges Imre – Előadások az igazság fényében (1500,-Ft)

Megrendelhető irodánkban!

 

Heti imakérés:

Imádkozzunk azért, hogy az Isten Igéjének hallgatása nyomán hit szabaduljon fel a szívünkben és győztesen tudjunk átmenni életünk nehézségein, kihívásaink.